De grootste saboteur, dat ben jij

Saboteurs. De term klinkt misschien wat hard, maar dit zijn mensen uit je directe omgeving die (on)bewust jouw gewenste resultaat tegenwerken. Ze stellen vragen als: “wanneer ga je weer normaal doen?” en “sla je niet een beetje door?” Vaak zijn deze bemoeienissen goed bedoeld, maar het kan soms minder prettig zijn of het behalen van jouw resultaat bemoeilijken. Echter, zijn het niet de mensen uit jouw omgeving die de grootste belemmerde factor vormen. De allergrootste saboteur ben jij namelijk zelf! Klinkt dat in eerste instantie ongeloofwaardig? Lees dan verder…

Geloof jij wel dat jij echt in jouw doelen?

Ben jij wel écht overtuigd van datgene waar jij naartoe wil of denk je stiekem: ‘dat lukt mij toch niet?’ Wanneer jij (on)bewust er niet helemaal in gelooft, zal je sneller die training skippen, sneller geneigd zijn tot bijvoorbeeld emotie eten of langer blijven hangen in een terugval. Dit bevestigt immers jouw gevoel dat het je toch niet gaat lukken.

Juist wanneer je nog lang niet bent waar je wilt zijn, is het belangrijk jouw doelen te visualiseren. Houd voor ogen waar jij in de toekomst wil staan, en werk vervolgens vanuit jouw huidige situatie stap voor stap naar het beeld toe wat jij voor ogen hebt. Het gaat hierbij niet om perfectie, het gaat daarbij om het daadwerkelijk geloven in jezelf en jouw doelen!

Ben jij bereid om uit je comfort zone komen?

Wanneer jij iets nieuws wilt bereiken, zal je ook nieuwe keuzes moeten maken. Dat is soms knap lastig. Misschien is het krachthonk nieuw voor je, of ben jij iemand die na een drukke dag graag standaard op de bank ploft met een familie zak chips (en dat terwijl je bijvoorbeeld alleen woont). Wanneer jij met je lifestyle een nieuwe richting inslaat zal je oude (ongewenste) gewoontes stapsgewijs moeten vervangen door nieuwe gewoontes.

Dat is lastig. Dat is eng. Dat betekent dat je uit je comfortzone zal moeten komen om dit te bereiken. Laat dit je echter niet afschrikken, want dat is logisch. Besef je goed dat dit er allemaal bijhoort en het jouw resultaat alleen maar meer de moeite waard maakt! Die comfort zone is dan wel heel bekend, vertrouwd en veilig, maar het gaat je niet brengen waar jij wil zijn.

Besef jij je goed welke inzet en tijd het kost om hier te komen?

Er bestaat geen quick fix om jouw resultaat te behalen én te behouden. Het lijkt altijd alsof anderen sneller resultaat hebben (schrale troost, dat gevoel heeft bijna iedereen). Besef je echter goed dat ieder zijn proces verschillend is en het niet om een zo snel mogelijk tijdspad gaat, maar om jouw uiteindelijke eindresultaat.

Jouw resultaat zal nu eenmaal tijd in beslag nemen en om inzet vragen. Dat proces zal nu eenmaal met de nodige ups en downs verlopen voordat je weet wat werkt voor jou. Dat hoort er allemaal bij. Laat dit je niet afschrikken om aan jouw doelen te werken. Veranderingen zullen nooit plotsklaps van de ene dag op de andere dag gaan. Focus je niet op een zo snel mogelijk proces, maar op een zo effectief en langdurig mogelijk proces waar jij je fysiek én mentaal goed bij voelt.

Saboteur of motivator?

De eerste stap is geloven in de mogelijkheid van het behalen van jouw doelen. Als jij er zelf al niet in gelooft, wie dan wel? Jij bent verantwoordelijk voor je leven en de keuzes die je maakt. Maak ze omdat het voor jou op de lange termijn een positieve aanvulling biedt.

Je bent óf jouw grootste saboteur óf je bent jouw grootste motivator. Choose wisely!